5 Temmuz 2015 Pazar

Dizi Tavsiyeleri : FRİNGE / SınırBilim

Merhaba arkadaşlar.

Ben ciddi anlamla bir dizi tutkunuyum. Yerli dizileri 'Dudaktan Kalbe' filminin bitiş döneminden beri neredeyse hiç takip etmedim. Ailem izlerken göz atıyorum ama hiç birini özel olarak takip etmiyorum. Madem ben böylesine yabancı dizi arşivine sahibim, neden sizinle de paylaşmayayım? Hangi tür dizi ve filmlerden hoşlandığınızı bilemeyeceğim ancak kendim için konuşacak olursam; kesinlikle Bilim Kurgu tarzında derim. Fringe benim ilk izlediğim yabancı dizilerden biri o yüzden bende yeri çok ayrı.

Fringe-dizisi

Fringe bana kalırsa bilim- kurgu dizilerinin baş tacı. Konusundan ve karakterlerinden biraz bahsedecek olursak;

Sınır Bilim adında ajanların çalıştığı bir bölüm var. Normalin aksine, gerçekleşen garip-algılanamayan olayların üzerine çalışmalar yapılıyor. Peki ne gibi garip olaylar;
  • Bir kadının hamileliğinin üzerinden bir kaç gün geçmesine rağmen doğum yapması ve doğan çocuğunun bir gün içinde yaşlanıp ölmesi.
  • Paralel evren adında başka bir dünyanın varlığı ve orada bizlerden birer adet insanın olması ve iki dünya arasında geçişlerin yaşanması.
  • Kaderi ve olacakları belirleyen kel/ gözcü denilen adamlar gibi.



Daha fazla konu anlatıp, izlemenizi anlamsız kılmak istemiyorum..Fringe dizisinde karakterler o kadar iyi oturmuş ki seçilen kişilere. 'Daha iyisi olabilir miydi?' diye bir an olsun düşünmedim. 

Fringe-Olivia-Dunham


Olivia Dunham : Sarışın, ciddi duruşlu, FBI ajanı. İsmini söylerken o cool hali yok mu? Karakteri çok sıkıcı bulanların aksine ben kendisine hayranım. Gerçekten karakterin hakkını verebilen bir oyuncu. Gerek güzelliği, gerek doğallığı olsun. Ne demek istediğimi anladınız siz.

Fringe-walter-bishop


Walter Bishop : Yaşlı, çılgın, üstün zeka bilimadamı.. Biraz kafasında sorunlar var. Odaklanması gereken şeyler yerine kafası çok farklı şekilde, farklı şeyler üzerinde odaklanabiliyor. Dediğim dedik bir karakter, biraz huysuz ama çok tatlı. Hele asistanı Astrid ile olan atışmaları, onun adını hiç bir zaman tam/düzgün söyleyemeyişi. Bunu düşünürken bile gülümsememe engel olamıyorum. Aşağıda koyuduğum Fringe dizisi repliğinden karaktere dair bir fikri oluşabilir sizde de :)

''Walter: (Uzun zaman sonra oğlunu ilk görüşünde) Seni daha şişman sanıyordum.
  Peter: Demek şişman olduğumu sanıyordun. Başlangıç için harika cümleler. Müthiş.
 Walter: Yani küçükken daha topluydun.''

Fringe-dizi-replikleri






    Pether Bishop : Walter'ın oğlu, babası gibi üstün zekalı ve bu sayede olayları çok hızlı bir şekilde kavrayabiliyor. Aynı zamanda Mit'e yasadışı girmiş, biraz suçlu bir karakter.

    Fringe dizisinde bu yukarda saydığım üç baş karakter;  Sınır Bilim bölümünde gerçekleşen, yukarıda da bahsettiğim garip olayları çözmek üzere bir araya geliyorlar. Dizinin 6 sezonu var ve bu üç karakterı 6 sezon boyunca görüyoruz. Birbirleriyle olan diyalogları, olayları çözme stilleri, araya giren benim doğa üstü saydığım olaylar-kişilerle dizi sizi kendisine bağlıyor. Öyle bağlıyor ki ben diziyi , 6 sezonunu iki hafta gibi bir sürede bitirmiştim. Hayatımın bir parçası olmuştu resmen. Anlatış şeklimden ne kadar etkilendiğimi anlamanız mümkün.

    fringe-dizi-replikleri

    Karakterleri, konusu ve ileleyişiyle Fringe benim top-10 dizi listemde üst sıralarda yer alır. Şiddetle tavsiye ederim. Umarım izler ve beğenirsiniz. Bir sonraki dizi/film öneri yazısına görüşmek dileğimle :)



    17 yorum :

    1. Bayıldığım bir dizi.yabancı dizi askim fringe ile başlamıştı inceleme çok güzel olmuş tekrar izlemeye karar verdim sayende:-)

      YanıtlaSil
    2. Çitlembik benimde aynı vallahi. Adamlar öyle senaryo yapmışlar ki, ben istesem yazamam böylesini :)

      YanıtlaSil
    3. Tam da Fringe'e mi başlasam diyordum, başlamadığım nadir dizilerden zaten yıllardır da aklımda. Bir başlayayım ya en iyisi :)

      YanıtlaSil
    4. Ben çok severek izlemiştim bu diziyi. Bitince ne yalan söyleyeyim pek bi üzülmüştüm.. Bir daha böyle bi diziye daha denk gelemedim ya :)
      Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
      http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Bittiğinde bendede bir buhran olmuştu! blogunu ziyaret edeceğim şu anda telefondan girdiğim için linki kopyalamıyorum ama mutlaka gelirim :)

        Sil
    5. çok severek izledim ve bitince resmen boşluğa düştüm. Şimdi en baştan tekrar izlemeyi düşünüyoruz, yerini tutacak bir dizi bulamadım çünkü

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Belgin abla bende kuzenimle izliyorum. O yeni başladı diziye ama hala aynı merakla, heyecanla izliyorum. Yeri doldurulamaz bir dizi gerçekten!

        Sil
    6. Ben de çok severek izlemiştim, okurken de bol bol tebessüm ettim :)

      YanıtlaSil
    7. Tekrardan izliyorum ara sıra :) çok hızlı izlediğim için tazelemiş oluyorum hem.

      YanıtlaSil
    8. Boş bir zaman dilimi yakaladığım vakit; başlayacağım dizilerin başında geliyor kendileri.

      YanıtlaSil
    9. fringe severler orphan black i de izlemeden geçmeyin derim :)

      YanıtlaSil
    10. Bende yabancı dizi tutukunuyum bu diziyi izlememiştim en kısa zamanda izliycem :)

      YanıtlaSil
    11. 6 sezon mu? Ben 5 diye biliyordum? Emin misiniz?

      YanıtlaSil